Bestellijst Online registreren Mijn mapeco
Hulp nodig? Contacteer ons!
Terug naar overzicht

Hoe kies ik een grasmaaier

Hoe kies ik een grasmaaier?

Grasmaaien is  fijn, als je maar het juiste materiaal hebt. Net als voor elke klus, zorgt de juiste keuze voor gebruikersgemak. Kies met ons de goede grasmaaier voor een tevreden gevoel.

We zetten de factoren even voor je op een rij.

Grasmaaier kiezen

Tuinoppervlakte

Je oppervlakte speelt een grote rol voor welk type grasmaaier je het best kiest. Hoewel elke grasmaaier wel kan maaien zijn ze niet allen bedoeld voor een grote tuin.
We zetten even de verschillende mogelijkheden helder uiteen.

Kleine tuin

Voor de kleine tuin heb je vaak niet veel nodig. Hiervoor kan je enkele opties overwegen waaronder de robotgrasmaaier, de elektrische grasmaaier en de accu grasmaaier.
Onder kleine oppervlakte verstaan we dan 300m² en kleiner.
Hiervoor kan je best een elektrisch aangedreven toestel kiezen en volstaat een lager vermogen.
Als je tuin veel onregelmatige boorden heeft, kan je ook best een te duwen model nemen.

Aanrader van Mapeco: De elektrische grasmaaier van Makita, model ELM3711. Deze voldoet moeiteloos aan de noden van een kleine tuin.
Je kan ook kiezen voor de Viking ME 235, contacteer hiervoor de winkel van Kalmthout-nieuwmoer.

Middelgrote tuin

Voor de middelgrote tuin nemen we tussen de 300m² en 500m² als referentiepunt.
Als je dichter bij de 300m² aanleunt kan je zeker nog de elektrische grasmaaier overwegen. Ga je meer naar de 500m² is het nuttig om een motorische grasmaaier te kiezen.
De motorisch aangedreven grasmaaier werkt zonder kabel en kan langer werken dan een model op accu.

Aanrader van Mapeco: Voor de middelgrote tuin raden we de elektrische grasmaaier ELM4612 aan van Makita. Dankzij de mulching functie je ideale partner voor een gemakkelijk onderhouden gazon.
Kijk zeker ook naar de Viking 443C. Bel of mail hiervoor ons filiaal in Kalmthout-nieuwmoer.

Grote tuin

Voor de grote tuinen van meer dan 500m², raden we zeker een motorische grasmaaier aan. Doordat ze op zichzelf kunnen werken zonder externe aandrijving, zorgen ze dat je niet overdreven veel verlengkabel nodig hebt. Je werkt ook makkelijker omdat je de kabel niet aldoor moet schikken. Dat betekent ook geen zorgen om over je eigen kabel te rijden. Voor deze tuin kan je als deze nog een stuk groter is als 500m² ook gaan voor het ultieme comfort van een zitmaaier.

Voor de grote tuinen hebben we natuurlijk de zware jongens in huis. Contacteer ons filiaal in Kalmthout-Nieuwmoer als je een hoogwaardige professionele grasmachine nodig heb. Ontdek samen met ons de mogelijkheden.

Afvalverwerking

Bij het gras afrijden krijg je heel wat groenafval. Als je composteert kan je deze natuurlijk mee op de composthoop gooien. Als je bodem dat echter niet toelaat door de zuurtegraad of je hebt simpelweg geen composthoop kan je er ook voor kiezen om het gras te mulchen. Mulchen kent een aantal directe voordelen.
Mulchen wordt mogelijk gemaakt door de vorm van je mes. Deze werpt de afgesneden blaadjes op en versnippert zo het gras heel fijn. Dit heel fijn gemalen gras komt dan terug neer op je gazon waar het zich heel snel omzet in voeding voor de bodem.
Even de voordelen van mulching op een rij:

  • Je hebt geen containerpark of composthoop nodig
  • Je gazon moet minder bemest worden
  • Mos kan hierdoor minder goed groeien
  • Dit is een functie op de betere grasmaaier, geen extra kost nodig

Het is wel raadzaam om niet teveel gras in 1 beurt af te snijden. Zo krijg je de gewenste fijne versnippering. Ook is het aangeraden om je grasmat niet te kort te snijden. Afhankelijk van de grassoort maar normaal toch niet korter dan 3 cm. Mocht dit je gewenste lengte zijn en je gras is 6cm snij dit dan in twee beurten voor een goede mulchlaag.

Eigen inspanning

Gras heeft naargelang het gewenste resultaat wel enig onderhoud nodig. Voor de grotere tuin betekent dat dan ook meer inspanning. Hier komt de zelftrekkende grasmaaier goed tot zijn recht.
Met dit soort grasmaaier kan je met het grootste gemak het gazon onderhouden.
Ideaal voor grote oppervlaktes en als het te warm is voor een grote inspanning.
De zelftrekkende grasmaaier is zeer geschikt voor grote oppervlaktes met rechte kanten.
Bochten nemen of van richting wisselen is met dit type moeilijker en dus minder geschikt voor de kleinere tuin.
Wil je het grootste gemak zonder enige inspanning? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor de robotgrasmaaier. Deze is beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

Aanrader van Mapeco: Bij ons kan je robotmaaiers vinden van professionele kwaliteit geschikt voor zeer grote oppervlaktes van meer dan een voetbalveld groot, tot de eenvoudigere kleine tuin modellen. De robotmaaier is dus een optie voor elke tuin!

Onderhoud grasmaaier

Zoals voor elke machine is onderhoud voor de grasmaaier erg belangrijk.
Onderhoud voor een grasmachine is licht verschillend voor de elektrische en de motorische grasmaaier. We beginnen even met het onderhoud dat voor beiden geldt.

Algemeen onderhoud

Binnenwerk schoonmaken

Bij het mulchen of snijden worden grasdeeltjes tegen het binnenwerk van de grasmaaier geworpen. Dit vormt na verloop van tijd een brei die aan je binnenwerk koekt omdat de fijne grasdeeltjes samen met vocht tegen de randen gaat plakken.
Maak het dek dus na iedere beurt schoon, wanneer het gras mals is gaat dit gemakkelijk.
Om het vlot en gemakkelijk te houden gebruik je hiervoor best een stijve borstel.
Dit is belangrijk voor de gevoelige onderdelen want gras bevat zuren die over termijn je machine kunnen aantasten.

Messen slijpen

Voor de goede werking is het natuurlijk belangrijk dat je messen goed geslepen zijn. Met een bot mes sla je immers het gras eerder plat dan dat je het snijdt. Het mes is één lang lemmet met een centerpunt. Het mes dient ook mooi uitgebalanceerd te zijn. Zo voorkom je onnodige trillingen en dus extra slijtage in de motor.
Het slijpen en balanceren is niet vanzelfsprekend, laat dit dus door onze vakkundige professionals doen. Zo voorkom je blijvende schade aan je mes en machine.
Maak het mes na het maaien ook schoon. Als je het mes langere tijd wil beschermen bij het opbergen, kan je deze best licht invetten of een fijn olielaagje aanbrengen.
Zo blijft je mes goed beschermd tegen allerlei invloeden.

Mechanische onderdelen smeren

Bij het einde van het seizoen kan je best je mechaniek om je hoogte te verstellen even inspuiten met een smeermiddel. Zo voorkom je blootstelling aan lucht en dus oxidatie en corrosie.
Ook de wielassen mogen soms wat vet krijgen voor een soepele werking.

Batterijen accu grasmaaier

Voor de accu grasmaaier is het belangrijk dat je de batterijen goed onderhoud.
Batterijen zijn gevoelig in gebruik. We zetten daarom even enkel dingen voor je op een rij van de Li-ion batterij.

  • Ontlaad de batterij niet volledig

Li-ion batterijen zijn gevoelig aan diep ontladen. Dit kan de levensduur drastisch verlagen.
De batterij packs die je kan kopen hebben vaak een beveiliging tegen het diep ontladen. Toch is het belangrijk om als je stroom dus wegvalt niet even te wachten en opnieuw te proberen.
De veilige grens ligt op ongeveer 20% capaciteit.

  • Bewaar de batterij op kamertemperatuur en droog

Batterijen zijn gevoelig aan temperatuur en vochtigheid. Bewaar ze dus op een koele plaats die niet vochtig is. Kamertemperatuur of ietsje lager (berging bijvoorbeeld) is goed. Wil je Li-ion batterijen langere tijd bewaren kan je deze best opbergen op ongeveer 40% capaciteit. Door de aard van li-ion kan je beter de batterij ook voor andere apparaten gebruiken doorheen het jaar. Bewaren verlengt de levensduur niet!

  • Vermijd verhitting

Batterijen kunnen warm worden als je te veel stroom onttrekt. Ze kunnen ook warm worden bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Bij het laden heb je ook warmte ontwikkeling. Gebruik altijd de originele lader, deze zal nooit te snel laden waarbij de batterij verhit.

 Met deze 3 tips kan je zorgeloos en langdurig genieten van je li-ion accu.
Heb je NiMH of NiCd gelden er andere regels. Hier kan je best om de 2 maanden een deel van de stroom gebruiken. NiCd is niet zo gevoelig aan volledige ontladingen.

Motorische grasmaaier

De motorische grasmaaier heeft met zijn verhoogde autonomie en gebruikersgemak wel meer onderhoud nodig.

Olie

Olie is belangrijk voor de goede werking van de motor. Het smeert de cilinders en zorgt zo voor een vlotte werking. Voor de 4-takt motor kan je HDX30 olie gebruiken. Dankzij het lagere toerental heb je geen extreme temperaturen.
Controleer regelmatig je oliepeil en garandeer zo een goede werking van je motor.

Luchtfilter

De luchtfilter is zoals bij elke motor van groot belang. Deze zorgt immers dat de lucht in het gasmengsel zuiver is. Zonder dit zou de cilinder beschadigen door kleine zanddeeltjes en vuiltjes in de lucht. De luchtfilter moet dan ook af en toe eens gereinigd of vervangen worden.
Als je een filter hebt op basis van karton kan je deze uitkloppen of uitblazen.
Indien de filter verzadigd is moet je deze vervangen voor een goede werking te garanderen.
Er zijn ook filters uit mousse die je kan spoelen en weer laten drogen. Om de mousse soepel te houden kan je deze besproeien met wat olie.

Benzine

Grasmaaiers hebben altijd een viertaktmotor. Hiervoor kan je motoplus (verkrijgbaar in onze winkels) gebruiken.
Dankzij deze behandelde brandstof kan je zorgeloos je grasmachine laten overwinteren.
Gebruik je gewone benzine? Laat de brandstof dan af op het einde van het seizoen. Benzine wordt namelijk slecht na verloop van tijd. Om je grasmaaier optimaal te bewaren kan je dan ook best na het leegmaken je grasmaaier laten draaien tot die stilvalt.

Mapeco’s grasmaaier onderhoud

Je kan buiten het correct gebruik je grasmaaier laten onderhouden door onze professionals.
Hierbij heb je het voordeel van onze expertise. Geniet zo van een machine met een optimale levensduur. Als je je machine wil laten onderhouden voor het seizoen begint, doe deze dan tijdig binnen. Dit kan je best doen enkele maanden voor je deze wil gaan gebruiken. Je kan het onderhoud natuurlijk ook gewoon aan het einde van het seizoen laten doen als je de machine optimaal kan opbergen.

Besluit keuze grasmaaier

Zoals je met dit artikel kan ondervinden. Spelen er wel wat zaken mee in de keuze voor de juiste grasmaaier.
Dit is uiteraard nauw verbonden aan hoe je de tuin wenst te onderhouden.
Voor elke keuze is er een oplossing.

Het gras is groener aan jouw kant met een Mapeco grasmaaier aan de hand!